Tipy na učení anglických slovíček


Učení slovíček většinou není příliš velká zábava. Bývají to dlouhé hodiny strávené nad učebnicí, kdy si snažíme slovíčka stále dokola opakovat, ale často s minimálním efektem. Nešlo by to nějak jinak, nějak příjemněji a jednodušeji?

Když jsme se jako malé děti učili česky, měli jsme to celé trochu usnadněné. Slovíčka jsme slyšeli od rodičů nebo jiných blízkých osob. Vnímali jsme je jako důležitá pro naši vzájemnou komunikaci a měla pro nás citové zabarvení. Kromě toho jsme slovíčka slyšeli opakovaně v celých větách a v různých kontextech.

Dobrou zprávou je, že obdobné postupy můžeme využít i při učení anglických slovíček v dospělosti! Na základě svých zkušeností jsem se pokusil vytvořit tento návod, jak se učit anglická slovíčka. Následujících 7 kroků je vhodné dodržovat v pořadí, ve kterém jsou uvedené.


1. Baví vás to aspoň trochu?


Nestanovujte si sami pro sebe přísný režim jako např.: „Každý den se naučím 5 anglických slovíček, což vychází za měsíc na 150 slovíček a za rok na 1 800 slovíček“.

Se slovíčky bychom si měli tak trochu hrát, vnímat jejich melodii, barvu a vůni. Proto je dobré se při jejich učení dívat hodně kolem sebe, kreslit si, čmárat a „ochutnávat“ je, podobně jako když třeba ochutnáváme víno.


Následující rada je proto ze všech ta nejdůležitější: nenechte se nikým připravit o radost moci si se slovíčky hrát! Pokud na to mají vaši učitelé nebo autoři vašich učebnic jiný názor, tak je potřeba mít odvahu nenechat se jimi ovlivnit.


2. Učte se anglická slovíčka, která jsou pro vás důležitá


Seznamy slovíček asi nejčastěji najdete přímo ve vašich učebnicích angličtiny. Pokud vám ale zbyde trochu času, tak si můžete svoji anglickou slovní zásobu rozšířit také o věci, se kterými přicházíte do každodenního kontaktu – např. z oblasti bydlení, nakupování, jídla, cestování apod.



Pokud např. nemáte doma myčku nádobí, nezajímáte se o módu, nejíte mořské ryby, nehrajete tenis nebo necestujete letadlem, tak můžete tato slovíčka ze začátku klidně vynechat. Učte se především to, co je pro vás důležité!


3. Učte se slovíčka ve větách


Vytvářejte si ze slovíček sami pro sebe věty. Pokud vás žádná věta nenapadne, tak si můžete do svého anglického slovníčku vypsat nějakou příkladovou větu z textu ve vaší učebnici nebo ze slovníku.


4. Je čas se slovíčka nadrtit!


V předchozích krocích jsme si s anglickými slovíčky tak trochu hráli, vnímali jsme jejich barvu a melodii a vytvářeli jsme si z nich věty. Nyní je na čase, abychom se je nadrtili! Potřebujeme, aby se nám usadila v naší střednědobé paměti, k čemuž se asi opravdu nejlépe hodí nějaká „drtící“ metoda.

Klasický způsob je zapisování slovíček do slovníčku a jejich následné přeříkávání nebo přepisování – a to nejlépe až do omrzení. Poměrně rozšířenou metodou jsou kartičky, se kterými ale já osobně nemám příliš dobré zkušenosti.

Pro svoji potřebu jsem si vytvořil primitivní excelový prográmek na učení a zkoušení anglických slovíček. Můžete si přečíst článek o tom, jak to funguje.


Ukázka excelového programu na procvičování anglických slovíček


Můžete si stáhnout prázdné excelové listy, do kterých si budete zapisovat svoje vlastní slovíčka a následně si je procvičovat, nebo ukázkový soubor s mou vlastní slovní zásobou.


5. Vytvořte si vlastní zvukovou nahrávku


Tento pátý krok je dobrovolný, protože záleží na tom, jestli máte k dispozici nějaké nahrávací zařízení – nejlépe asi chytrý mobilní telefon. Pokud jej však máte, tak neváhejte a jděte do toho! Klasická metoda učení slovíček pomocí slovníčků nebo kartiček totiž ignoruje skutečnost, že angličtina je tak trochu zákeřný jazyk – musíme se učit nejenom psanou podobu, ale také výslovnost slovíček!


Nahrávání na mobil je velmi jednoduché. Nahrávací aplikace je většinou předem nainstalovaná, popřípadě si ji stáhněte. Nejprve řekněte anglické slovíčko (můžete klidně i dvakrát :) a poté ponechejte chvíli pauzu. Následně řekněte český význam a případně i nějakou větu, ve které se slovíčko objevuje. Nahrávku se slovíčky si potom můžete pouštět třeba během cesty autobusem nebo tramvají.



6. Opakování je matka moudrosti


Nyní si necháme anglická slovíčka v hlavě trochu uležet – podobně jako se třeba nechává uležet sýr, aby lépe vynikla jeho chuť... Slovíčka si není nutné opakovat hned následující den. Někdy dokonce platí, že méně znamená více! Slovíčka je vhodné si zopakovat za týden a poté znovu za měsíc. Tentokrát se je už nemusíme tolik drtit, spíš si s nimi můžeme opět trochu hrát a nechat je na sebe působit.


7. Obklopte se angličtinou a nechte ji na sebe působit


Je velmi důležité, abychom se již od samotného začátku obklopili anglickými knihami, zvukovými nahrávkami, písničkami, videi nebo filmy. Vždy by se samozřejmě mělo jednat o materiály, které odpovídají naší vlastní úrovni angličtiny. Začátečníci by tedy měli začít s anglickými knihami úrovně A1 nebo A2 a jednoduchými výukovými videi na YouTube. Pokročilejší studenti se mohou zaměřit třeba také na texty anglických písniček, poslouchat anglické rádio nebo si pustit anglické filmy s titulky.

Při četbě knih a sledování videí a filmů budeme opakovaně narážet na slovíčka, která jsme si před tím osvojili. Tímto způsobem budeme slovíčka vnímat v nových kontextech a utvrzovat si jejich znalosti. Nebudou již pro nás představovat pouze pasivní slovní zásobu, ale budeme je schopni aktivně používat v mluveném i psaném projevu! 


Žádné komentáře:

Okomentovat