7 tipů na mluvenou angličtinu

Pro výuku cizího jazyka je samozřejmě velmi důležité, abychom pravidelně přicházeli do kontaktu s jeho mluvenou podobou. V tomto článku bych vám chtěl nabídnout několik tipů na mluvenou angličtinu, které jsem osobně vyzkoušel a které se mi osvědčily.




1. Jazykové kurzy BBC

Hned na prvním místě se asi sluší zmínit kurzy angličtiny BBC (britské veřejnoprávní rozhlasové a televizní společnosti). Při poslechu těchto kurzů si můžete být jisti, že za nimi stojí skupina kvalifikovaných odborníků a že přicházíte do kontaktu se standardní britskou angličtinou. To se vám určitě bude hodit nejenom při skládání cambridgských zkoušek.

Zkuste navštívit stránky BBC Learning English, kde si jistě vyberete některý z jazykových kurzů, který vám bude vyhovovat. Nahrávky si můžete buď pustit přímo na daných stránkách, nebo si je můžete stáhnout ve formátu MP3. K dispozici jsou samozřejmě také přepisy jednotlivých lekcí, které si rovněž můžete stáhnout ve formátu PDF. 


Jednotlivé kurzy mluvené angličtiny najdete v levém menu, kde jsou zobrazené jednotlivé kategorie (General&Business  English, Grammar, Vocabulary&Pronunciation …). Pod těmito kategoriemi potom naleznete kurzy, jako jsou např. 6 Minute English, English at Work, Words in the News a mnoho dalších. Součástí některých kurzů jsou i videonahrávky.

Některé z kurzů byly také upraveny českou sekcí BBC speciálně pro české posluchače. Z vlastní zkušenosti ovšem vím, že může působit poněkud rušivým dojmem, když většinu nahrávky tvoří vyprávění české redaktorky, která se snaží téma přiblížit českým posluchačům…



2. Rozhlasové vysílání BBC World Service

Zkušenějším angličtinářům je možné vřele doporučit poslech živého rozhlasového vysílání BBC World Service, které je možné naladit na českých FM frekvencích ve všech krajských městech. Naladíte si jej 18 hodin denně, s výjimkou dvou přestávek mezi 8.00-11:00 a 13.00-16.00. Jedná se o skvělý způsob, jak přijít do kontaktu s mluvenou angličtinou a zároveň se dozvědět mnoho zajímavého o aktuálních celosvětových kulturních a společenských tématech.

Přehled frekvencí:

Praha & Střední Čechy 101,1 FM, Brno 101,3 FM, České Budějovice 89,8 FM, Jihlava 96,7 FM, Karlovy Vary 94,7 FM, Liberec/Jablonec n. Nisou 99,2 FM, Olomouc 105,6 FM, Ostrava 106,3, Pardubice/Hradec Králové 99,1 FM, Plzeň 98,6 FM, Ústí nad Labem 105,8 FM, Zlín 93,9 FM
 
Kromě toho můžete rozhlasové vysílání BBC World Service poslouchat také online.
 




3. Zpravodajská televize EuroNews

Pokud patříte mezi příznivce zpravodajství, pak jej můžete sledovat na nejrozšířenější evropské zpravodajské stanici EuroNews. Toto zpravodajství v angličtině je volně k dispozici na satelitu Astra 19,2°, můžete si ji ale pustit také online na webu EuroNews. Skvělou alternativou samozřejmě může být také vysílání britské zpravodajské BBC News nebo americké CNN. K těmto stanicím se ale asi budete dostávat o něco obtížněji…



4. Jazyková videa na YouTube

Jazykovým videím na portálu YouTube byl věnován samostatný článek na tomto webu s názvem Učíme se anglicky na YouTube. Výuková videa na YouTube si můžete jednoduše pustit také v pravém panelu na těchto stránkách. Můžete si vybrat videa, která budou odpovídat vašemu stupni pokročilosti. Naleznete zde kurzy britské i americké angličtiny a můžete si vybrat mluvčího, který vám bude sympatický.



5. Sledování filmů s titulky

Pokud vás zaujal nějaký americký nebo britský film, proč si jej nepustit rovnou v originálním znění v angličtině! A nejlépe také s anglickými titulky. Přečtěte si návod Jak sledovat anglický film s titulky. Sluší se ale upozornit, že sledování filmů s titulky je vhodné spíše pro pokročilejší studenty angličtiny, kteří se dokážou vyrovnat s hovorovou mluvenou angličtinou.



6. Dokumentární filmy v angličtině

O něco jednodušší angličtinu vám nabídnou dokumentární filmy. Můžete si vybrat, zda dáte přednost dokumentu z oblasti přírody, vědy, historie a mnoha jiných. Je ovšem třeba mít na paměti, že k těmto dokumentárním filmům v angličtině budete obtížně shánět titulky…

Pestrou nabídku dokumentů v angličtině najdete např. na stránkách TopDocumentaryFilms.



7. Videoklipy s anglickými titulky
 
Anglické písničky budou na porozumění asi o dost obtížnější než dokumenty nebo filmy. Pokud ale anglické písničky posloucháte, tak je ale rozhodně dobré vědět, o čem se v nich vlastně zpívá!

Na internetu najdete několik stránek s českými překlady textů anglických písniček – viz např. zde. O dost více se mi ale osvědčilo poslouchat videoklip, u kterého běží anglické titulky. Jednoduchý postup najdete v článku Texty anglických písniček.



Žádné komentáře:

Okomentovat