Jak si opatřit film v angličtině

Pokud nemáte možnost vycestovat do zahraniční, je jedním z nejlepších způsobů, jak se učit angličtinu, sledování filmů či seriálů v původním znění s titulky (českými nebo případně i anglickými). V tomto článku si pokusíme shrnout čtyři možnosti, jak si film v angličtině opatřit.



1.       Pokud si zakoupíme běžné DVD se zahraničním filmem nebo seriálem, měli bychom na něm vedle dabované zvukové stopy  najít také originální zvukovou stopu. U amerického filmu by tedy měly být k dispozici česká i anglická zvuková stopa, mezi kterými můžeme během sledování filmu snadno přepínat. Originální DVD je možné zakoupit již za velmi příznivou cenu 49 Kč, ve výprodejích pak možná dokonce ještě o něco levněji.
Této možnosti jsme se věnovali v jednom z předchozích článků. Ukázali jsme si také, jak do filmu vkládat titulky. V závislosti na stupni pokročilosti můžeme film sledovat buď s českými, nebo anglickými titulky. Nejelegantnější však je, pokud si můžeme mezi oběma verzemi titulků kdykoli přepínat. Titulky si můžete zdarma stáhnout např. na stránkách www.opensubtitles.org.
Pokud budeme chtít, aby se nám s filmem dobře manipulovalo a snadno se do něj vkládaly titulky, bude nejprve potřeba převést film z DVD  do počítače (nejlépe asi v rozšířeném formátu AVI, který zvládají téměř všechny DVD přehrávače).
Stažené titulky potom přejmenujeme tak, aby se jejich název přesně shodoval s názvem filmu (např. české titulky k filmu Avatar přejmenujete na Avatar.cz, anglické na Avatar.en). Následně si film společně s titulky uložíme do stejné složky v počítači. Případně si jej můžeme také vypálit na DVD nebo uložit na flash disk. Program na přehrávání videa či DVD přehrávač by poté neměly mít problém s jejich automatickým načtením při spuštění filmu.



2.       Další možnost, jak si opatřit film, může být poněkud kontroverzní, nicméně je dosud v souladu s platnými českými zákony. Pro získání filmů v originálním anglickém znění je možné využít rozšířenou švýcarskou službu RapidShare, která slouží ke sdílení souborů na internetu. Můžete tak získat přístup i k některým americkým či britským filmům, které jinak nejsou na českém trhu k dostání.
Ani v tomto případě to však nebude zcela zdarma – pro pohodlné stažení filmu bude třeba zakoupit kredit (třicetidenní předplatné vyjde na 10 eur, tedy asi 240 Kč). Platit je možné platební kartou nebo PayPalem.
Možná se ptáte, proč pro tento účel není možné využít českou službu Uloz.to, na které je možné filmy získat zcela zdarma. Důvod je ten, že na Uloz.to se pouze výjimečně setkáte s filmy v originálním znění; téměř vše, co je zde k dispozici, je dabováno. Vzhledem k tomu, že Uloz.to je obchodním partnerem Rapidshare, však můžete využít kredit z Uloz.to také pro stahování z této zahraniční služby.
Dále bude třeba vyhledat odkaz na film či seriál, o který budete mít zájem. To nemusí být tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát, protože Rapidshare nenabízí kvůli zachování soukromí svých uživatelů tyto odkazy přímo. Existuje však spousta webů, které se specializují na shromažďování aktuálně platných linků. Můžeme zmínit např. RapidLibrary nebo RapidSearchEngine, kde by mělo být možné požadovaný film či seriál vyhledat. Pravděpodobně bude rozdělený na několik menších částí (o velikosti zhruba 100-200 MB), a proto bude potřeba stáhnout všechny a následně film otevřít a uložit v programu WinRar.



3.       Pokud by se vám zdál postup, který byl načrtnutý v obou předcházejících bodech, příliš složitý nebo pokud prostě chcete někomu dát film s anglickými titulky jako dárek, můžete si jej samozřejmě také zakoupit v některém ze zahraničních internetových obchodů. Na zahraničních DVD by měla být k dispozici originální zvuková stopa a také titulky v původním jazyce, tedy vlastně přepis této zvukové stopy. 
Nejznámějším internetovým obchodem, který se specializuje mimo jiné i na prodej DVD nosičů, je americký Amazon.com. Platit můžete běžnou platební kartou, na které jsou povolené internetové transakce. U serveru Amazon by neměl být problém se zasíláním zboží do Česka, je však docela dobře možné, že za poštovné zaplatíte dokonce vyšší částku než za samotné DVD. U zboží do hodnoty 22 euro (tedy zhruba 530 Kč) by váš nákup měl být  osvobozen od DPH i cla. Do částky 150 euro (tedy asi 3 600 Kč) vám bude připočtena pouze 20% DPH. Při nákupu nad tuto hodnotu vám bude účtováno také clo. Více informací o tom, jak nakupovat na Amazon.com, si můžete přečíst zde.

4.       Další možností, která se nám nabízí, je nákup filmu či seriálu na známém aukčním serveru e-Bay. Velkou výhodou je, že zde můžete filmy v některých případech koupit takřka za pakatel. Můžete nakupovat na různých národních verzích této služby (americké, britské, německé aj.). Podobně jako v předchozím případě platí, že mimo Evropskou unii můžete při nízké hodnotě zboží nakupovat bez DPH i cla; o to více však v takovém případě pravděpodobně zaplatíte za poštovné.
Pokud prodejce z USA nezasílá zboží do Česka, můžete si nechat zboží zaslat na adresu některé české přeposílací agentury, která provozuje vlastní sklad v USA. Tato agentura by vám také měla pomoci vyřešit problém s placením přes PayPal, který je jinak jediným možným způsobem platby na eBay.


Články ze stejné kategorie:
Jak sledovat film s titulky 
Jak převést film do AVI v programu Format Factory 



Žádné komentáře:

Okomentovat