Jak převést film do AVI v programu Format Factory


V předchozím příspěvku jsem se snažil ukázat, jakým způsobem si opatřit titulky v původním jazyce filmu a jakým způsobem s nimi pracovat. Nemuselo ale být úplně zřejmé, jak je vlastně možné získat nedabovaný film s původní zvukovou stopou.

V tomto příspěvku proto představím jeden zcela legální způsob, jak je toho možné dosáhnout. Naším cílem bude získat film s anglickou zvukovou stopou ve formátu AVI, do kterého budeme moci snadno vkládat titulky.


Použijeme k tomu naše vlastní originální DVD, které jsme si zakoupili například jako přílohu některých novin. Ceny filmů se pohybují již od 49 Kč, ve výprodejích si je můžete pořídit dokonce i levněji. Zahraniční filmy na DVD mívají k dispozici dvě zvukové stopy – jednak českou (dabovanou) a jednak stopu v původním jazyce filmu. My se pokusíme tuto originální zvukovou stopu z filmu vybrat a uložit si ji spolu s filmem do formátu AVI, ve kterém se nám bude snadno pracovat s titulky.

Programů na převod běžného DVD videa do AVI existuje více. Většinou však bývají placené, a pokud jsou již náhodou bezplatné, tak většinou nebývají příliš přehledné. Mně samotnému se osvědčil velmi intuitivní a zároveň zdarma poskytovaný program Format Factory, a proto se pokusím celý proces převodu do AVI ukázat právě na něm.


Do DVD mechaniky počítače vložíme svůj DVD disk, který chceme převést do AVI. Poté si spustíme program Format Factory – ukáže se nám obrazovka, kterou vidíte níže. V levém postranním menu zvolíme „ROM zařízení/DVD/CD/ISO“ a poté klikneme na volbu „DVD do video souboru“.
 

Ukáže se nám obrazovka, kde si je možné vybrat vlastnosti výsledného souboru. Jak si můžete všimnout, existuje na DVD disku několik stop. Kromě hlavní stop s filmem (v našem případě má 1 hodinu a 31 minut) zde jsou i další krátké stopy, které obsahují např. reklamy a upoutávky. Ty samozřejmě můžeme s klidem oželet, a proto necháme zatrženou pouze hlavní stopu s filmem. Vedle formátu AVI si zde můžeme zvolit i jiné výstupní formáty, my však v našem návodu dáme přednost právě tomuto obecně rozšířenému formátu, který podporuje i většina novějších DVD přehrávačů. Pro další nastavení klikneme na políčko „Výstupní parametry“, jak je ukázáno na obrázku níže.


Pro běžné účely by mohla dostačovat „Střední kvalita a velikost“, z rozevíracího seznamu si však můžete vybrat i vyšší kvalitu filmu – zabere potom ovšem více místa a jeho konverze bude trvat delší dobu. Trochu problematické může být nastavení aspektu filmu – tedy poměru jeho stran.  Dnes je běžný poměr stran 16:9, dříve se často používal 4:3. Některé filmy jsou však natáčené i v širokoúhlém formátu, tzn., že jejich poměr stran je dokonce vyšší než 16:9.

U současné verze Format Factory jsem zaznamenal problém, že program není schopný správně automaticky nastavit tento poměr stran – filmy s poměrem stran 16:9 automaticky převádí do 4:3. Je tedy vhodné ručně si nastavit, že skutečně chceme výsledný poměr stran 16:9, jak je to ukázáno na obrázku níže.


Kromě aspektu, který jsme si v našem případě nastavili na 16:9, je také vhodné zkontrolovat, zda máme nastavené video kódování a audio kódování, které odpovídají našim potřebám a požadavkům. Na obrázku máme nastavené video kódování „MPEG4(Xvid)“ a audio kódování „MP3“.  Pokud si však např. chcete film pouštět na DVD přehrávači, který nepodporuje video kódování Xvid, pak zvolte jiné kódování (jako je třeba DivX).


Po stisknutí „OK“ se opět vrátíme na výchozí obrazovku, kde můžeme nastavit další vlastnosti výsledného filmu.  Jestliže chceme při sledování filmu přepínat mezi českými a anglickými titulky, pak nebudeme vkládat titulky do filmu napevno – u titulků tedy ponecháme volbu „žádný“. Protože si chceme film pouštět v angličtině, tak je důležité, abychom si nevybrali českou, ale anglickou zvukovou stopu. Na obrázku níže je vidět, jak si z rozevíracího seznamu „Audio Stream“ vybereme možnost „langure:en“.


Nyní již máme všechny parametry nastavené, a můžeme tedy kliknout na tlačítko „Konvertovat“. 


Ještě dříve, než zahájíme proces převodu filmu do AVI, bychom si však měli vybrat složku, do které budeme film ukládat. Klikneme proto na tlačítko „Možnosti“.
 

Na následující obrazovce si potom můžete vybrat vhodnou složku ve svém počítači pomocí tlačítka „Změnit“.


Teď už nám nic nebrání v tom, abychom konverzi zahájili. Jednoduše klikneme na tlačítko „Start“.
 

Poté se nám bude zobrazovat informace o tom, kolik procent konverze již bylo provedeno.


Pomocí tohoto návodu získáte film ve formátu AVI, do kterého můžete velmi snadno vkládat titulky a případně můžete dokonce přepínat mezi různými jazykovými verzemi titulků, jak jsme si ukázali v příspěvku Jak sledovat film s titulky.


Viz také:
Jak si opatřit film v angličtině 

1 komentář: