Učíme se poslechem - Acapela Box


Na internetu je možné najít obrovská množství  zajímavých anglických textů. Ne vždy je však nutné tyto texty pročítat. Můžeme využít program na převod do zvukové podoby, který tuto práci udělá za nás.


Z programů, které umějí převádět text do zvukové podoby (angl. „text to speech“), jsem si oblíbil online program Acapela Box. Dokáže přečíst texty zhruba ve dvaceti jazycích, mezi kterými nechybí ani čeština. Anglické texty si můžete nechat přečíst deseti různými mluvčími angličtiny (šesti americkými a čtyřmi britskými). Program funguje online, takže není potřeba nic stahovat ani instalovat. Stránku si můžete jednoduše uložit do svých oblíbených položek.


Ovládání programu je velmi snadné. Pokud vás na internetu zaujme nějaký text, označíte si jej kurzorem a stisknete CTRL-C. Poté přejdete na stránku Acapela Box a text vložíte (CTRL-V) do okna programu. Ze seznamu si vyberete jednoho z mluvčích a jednoduše kliknete na „Listen“. Celý postup si můžete prohlédnout v následujícím videu.




Maximální povolená délka textu, který je program schopný přečíst, je 10 000 znaků (tedy asi 5,5 normostrany). Předčítané texty si je rovněž možné stáhnout do počítače ve formátu MP3, pro tento účel by si však bylo nejprve potřeba zakoupit ne úplně levný kredit.


Na závěr si zkusíme ukázat, jakým způsobem si program Acapela Box poradí s převodem českého textu. Necháme si tento náš článek přečíst od české mluvčí Elišky.

Žádné komentáře:

Okomentovat