Spelling Bee - učíme se anglický pravopis

V tomto článku si představíme zajímavou online pomůcku, kterou je možné využívat při učení anglického pravopisu a výslovnosti – Spelling Bee. Budou nám předčítána anglická slova a naším úkolem je bude správně zapisovat. Pro snazší pochopení jsem k článku vytvořil také videonávod.


Pomůcku najdete zde: The Times Spelling Bee

Přehledný popis jednotlivých funkcí najdete v následujícím videu:


Co je Spelling Bee?

Co vlastně znamená výraz „spelling bee“? Pokud máme pokušení přeložit jej jako „hláskovací včela“, byli bychom trochu na omylu. Slovo „spelling“ bývá v češtině velmi často nepřesně překládáno jako „hláskování“. (Např. Could you spell your name – Mohl bys vyhláskovat svoje jméno). Je si ale třeba uvědomit, že existuje rozdíl mezi hláskou (jak se něco vyslovuje) a písmenem (jak se to zapisuje). Správný český překlad slova spelling by mohl při troše fantazie znít jako „písmenkování“, lépe ale asi bude používat slovo „pravopis“. Spelling je prostě a jednoduše to, jak se nějaké slovo píše.

Dále nás pravděpodobně zmátne slovo „bee“, u kterého nás asi okamžitě napadne, že se bude jednat o „včelu“. Ve skutečnosti se však jedná o výraz z americké angličtiny, který znamená „setkání, sešlost“. Jestliže se pro Spelling Bee někdy používá symbol včely (jako třeba v záhlaví tohoto článku), tak je to potřeba brát spíše jako legrační identifikační znamení.  

Spelling Bee je ve skutečnosti soutěž určená především pro americké školáky (u nás bychom asi řekli olympiáda), která má za cíl ověřovat znalost anglického pravopisu. V USA mají tyto školní soutěže již stoletou tradici,v posledních letech se však rozšířily i v Británii. V tomto článku si představíme online pomůcku, kterou pro tuto potřebu vytvořil známý britský deník The Times.


Pro koho je určena pomůcka The Times Spelling Bee?

Internetové stránky The Times Spelling Bee jsou zamýšleny jak pro britské školáky pro přípravu na celostátní soutěž ve spellingu, tak i pro každého, kdo si chce zlepšit svoje znalosti. V Česku se většinou dává přednost britské angličtině, a proto se na ně v tomto článku zaměříme také my.  

Naším úkolem bude správně zapisovat slova, která nám budou předčítána. Přijdeme tedy do styku jak se spellingem, tak i se standardní britskou výslovností jednotlivých slov.


Jak používat The Times Spelling Bee?

Na stránkách je nabízeno několik možností, jak si ověřovat svoje znalosti spellingu. V základní variantě nám bude včelka předčítat 15 anglických slovíček, která budete mít za úkol správně zapisovat. Pokud si nebudeme vědět rady, tak si můžeme slovo poslechnout znovu („listen again“) nebo použít až čtyři nápovědy („word help“). Na závěr se nám zobrazí dosažené výsledky. Když najedeme kurzorem myši na nesprávně zapsaná slova, zobrazí se nám jejich správná podoba.

Pokud kliknete na záložku Play & Practise, budete si moci vybrat některé další možnosti. Můžete si zvolit jednoduchou, středně těžkou nebo obtížnou variantu. Dále si můžete zahrát hru, v níž budete mít za úkol doplnit chybějící písmena do slova, které by mělo správně zapadat do významu uvedené věty. V jiném typu hry vám budou nabídnuta tři slova a vy budete mít za úkol určit, které z nich má chybný spelling. Pro méně zdatné je k dispozici oddíl Mini Bees, kde si rovněž můžete ověřit znalost slovní zásoby z různých školních předmětů.

Velmi doporučuji, abyste si vytvořili svůj vlastní uživatelský profil (zvolíte si svoje uživatelské jméno a heslo). Pokud budete přihlášeni, bude si systém „pamatovat“, která slova jste v minulosti špatně zapsali. Když kliknete na volbu Personal Trainer, budete zkoušeni právě z těch slov, ve kterých jste dříve chybovali. Po třech správných pokusech pak bude slovíčko bráno jako úspěšně zvládnuté a již se nebude dále zobrazovat.

Pro méně pokročilé studenty je vhodné používat volbu Spelling Challenge, kde si můžete vybrat ze tří úrovní obtížnosti (Easy, Medium, Hard).


Více o problematice anglického spellingu a výslovnosti najdete v předchozím článku: