Jak opravit titulky v programu Nástroj na titulky


Při přehrávání filmů s titulky se často setkáme s tím, že titulky do filmu úplně „nepasují“ – o několik sekund se předbíhají nebo opožďují. Zde naleznete přehledný návod, jak tento problém odstranit.

Pokud budete na internetu hledat titulky k nějakému filmu, pak většinou zjistíte, že je k dispozici několik různých verzí, které se liší svým časováním. Je to způsobeno tím, že před vlastním filmem bývají zařazené různé úvodní znělky. V závislosti na tom pak může být výsledný soubor s filmem delší nebo kratší.

Pokusíme si tedy ukázat, jak titulky opravit tak, aby „seděly“ přesně do filmu. Posuneme je o potřebný počet sekund či minut dopředu nebo dozadu a opravené titulky si pak uložíme do počítače, aby se nám správně načítaly při každém spuštění filmu.

Program, který použijeme, je již trochu staršího data (vznikl v r. 2002). Dosud však není k dispozici žádný jiný bezplatný nástroj, který by byl kompletně v češtině a se kterým by se zároveň pracovalo pohodlněji. Jedná se o program Nástroj na titulky 2002.05.27, který si můžete stáhnout např. zde.


Soubor si uložíme do počítače. Nachází se v komprimované ZIP složce, a bude jej proto potřeba nejprve odzipovat. Výhodou programu je skutečnost, že se neinstaluje. Spustíme jej tedy jednoduše kliknutím na ikonku souboru, který najdeme v odzipované složce.

Začneme tím, že si otevřeme soubor s titulky, které budeme chtít upravovat. Klikneme na políčko „Otevřít“ a zadáme cestu k našim titulkům. Poté by se nám měl ukázat výpis jednotlivých titulků, podobně jako na níže uvedeném obrázku.

Program zároveň umožňuje také náhled filmu. Klikneme na políčko „Přehrávač“ nebo stiskneme F9 a poté zadáme cestu ke konkrétnímu filmu v počítači. Film se začne přehrávat a budou se u něj průběžně zobrazovat titulky, které jsme si otevřeli v předchozím kroku.

Nyní zkusíme zhruba odhadnout, o kolik sekund či minut se titulky opožďují nebo předbíhají. Dejme tomu, že se nám titulky zobrazují např. o 2,25 sekundy dříve, než by měly. Znamená to, že je bude potřeba posunout o 2,25 sekundy dopředu. Klikneme na políčko „Posun času“, zatrhneme si volbu „Dopředu“ a do dalšího políčka vepíšeme údaj 2,25 sekund. Nakonec klikneme na pole „Udělej to“ a všechny titulky by se nám měly posunout o tento zvolený časový údaj dopředu.

Je hodně pravděpodobné, že se nám nepodaří titulky posunout do správné polohy hned na první pokus. Zkusíme je proto posunout znovu o malý kousek dozadu či dopředu, dokud nám jejich poloha nebude zcela vyhovovat. Poté již můžeme kliknout na políčko „Uložit“ a opravené titulky si uložíme do počítače. Pro ukládání titulků bude asi nejlépe zvolit rozšířený formát SRT.




Ještě jedno malé doporučení. Titulky si uložte do stejné složky jako film a přejmenujte je tak, aby měly zcela stejný název jako film. Když si potom otevřete film ve svém přehrávači, měly by se vám titulky načítat automaticky. Pokud byste náhodou měli titulky ve více jazycích, doplňte za název každého souboru s titulky zkratku daného jazyka.



Rozdělení titulků na dvě části

Někdy může nastat situace, že máme k dispozici film, který je rozdělený na dvě části, avšak titulky máme vcelku. Budeme proto chtít titulky rozdělit rovněž na dvě části, které by přesně odpovídaly dvěma částem filmu. Pro tento účel můžeme opět použít stejný program Nástroj na titulky.

Klikneme na záložku „Rozdělit titulky“ a zadáme si časový údaj o místě, ve kterém se mají titulky rozdělit. (Tento údaj by se měl přesně shodovat s délku první části našeho filmu!). Poté klikneme na „Uložit“, čímž se nám vytvoří dva soubory s titulky, které by měly odpovídat první a druhé části filmu.

Co dalšího (ne)umí program Nástroj na titulky

Program dále umožňuje editaci titulků, změnu rychlosti či rozdělování titulků. Můžete v něm rovněž vytvářet vlastní titulky, které poté můžete uložit v 7 různých formátech. Prográmek je uživatelsky velmi příjemný a je kompletně v češtině.

Měli bychom však zmínit také pár nevýhod. Program používá k přehrávání videa přehrávač Windows Media Player, který zvládá pouze formát AVI. Ten je sice v současnosti stále nejpoužívanější, je však docela dobře možné, že budeme chtít upravovat titulky k filmu, který je např. ve formátu MKV…

Dále se je občas možné setkat s problémem, že se při přehrávání filmu nechtějí zobrazovat titulky. Někdy proto může být zapotřebí trochy trpělivosti.

Pokud bychom hledali nějaký profesionálnější program, který je určený např. na překládání titulků, pak mohu doporučit program Subtitle Workshop. Ten rovněž zvládá přehrávání všech současných formátů videa. Jedná se o pokročilejší alternativu, na druhou stranu je však zase uživatelsky o něco méně přívětivý.



Přečtěte si také: