Učíme se anglicky na mobilu nebo tabletu

Pamatujete si ještě na dobu před dvaceti lety, kdy byly audio nahrávky nedostatkovým zbožím a kdy jsme byli při výuce angličtiny odkázáni téměř výhradně na papírové učebnice? Naše moderní doba s sebou přináší spoustu nových možností, jak se můžeme učit cizí jazyky. V tomto článku si představíme několik užitečných tipů, jak se učit anglicky na mobilu nebo tabletu.

Mobilní aplikace zmiňované v tomto článku mám osobně vyzkoušené na telefonu s operačním systémem Android. Pro mobilní platformy iOS a Windows Phone bude zřejmě nabídka aplikací o trochu zúžená, ale rozhodně byste neměli přijít zcela zkrátka ani na zařízeních s těmito operačními systémy.


Používáme dobrý slovník


Hned na úvod si vybereme vhodný slovník. Ve vašem mobilu by určitě neměl chybět obousměrný Anglicko-český offline slovník DIC-o. Jak již samotný název napovídá, můžete jej používat i bez přístupu k internetu. K dispozici je 170 tisíc hesel, anglické výrazy jsou doplněné také o výslovnost. Se slovníkem se velmi jednoduše pracuje – hledaný výraz stačí jednoduše zadat do vyhledávání a hesla se vám budou zobrazovat v abecedním pořadí.

Od určitého stupně pokročilosti se velmi doporučuje začít používat také anglické výkladové slovníky. Jednotlivé výrazy jsou zde vysvětleny pomocí svých synonym nebo několikaslovných definic. Součástí definic bývají většinou také příkladové věty, ve kterých je daný výraz použit.


Výběr výkladových slovníků pro uživatele mobilních telefonů je trošku omezený. Nejrespektovanější oxfordské slovníky jsou nabízeny pouze za poplatek. Dobrou alternativou však může být nejznámější americký výkladový slovník Merriam-Webster nebo oblíbený internetový slovník Dictionary.com. Je však třeba mít na paměti, že všechny tyto slovníky fungují pouze online – pro práci s nimi tedy budete potřebovat internetové připojení.


Angličtina na YouTube


Mobil nebo tablet lze samozřejmě s úspěchem využít také ke sledování anglických výukových videí na YouTube. Můžete si zde vybrat vhodný kanál, který pak můžete pravidelně sledovat. Několik tipů na YouTube kanály najdete v samostatném článku: Učíme se anglicky na YouTube.

Aplikace YouTube by určitě neměla chybět v žádném mobilním zařízení. Pro pohodlnější sledování videí si zde vytvořte účet (nebo se přihlašte pod přihlašovacími údaji, které již používáte na svém počítači).


Posloucháme anglické písničky s jejich texty


Chcete se dozvědět, o čem se zpívá ve vaší oblíbené anglické písničce? Anglické písničky s titulky si můžete jednoduše pustit na YouTube – zadejte si do vyhledávání název písničky se slůvkem „lyrics“. (Více se dozvíte v článku Texty anglických písniček).

Ještě zajímavější možnost však skýtá mobilní aplikace Musicmatch. Slyšíte právě někde v rádiu nebo televizi nějakou písničku? Spusťte si v mobilu aplikaci Musicmatch, vyberte z menu volbu „Identifikovat texty“ a přibližte telefon ke zdroji hudby. Pokud se nebude jednat o neznámou písničku, tak se vám na displeji do několika sekund zobrazí název písničky a současně také její text. U známějších písniček budou texty dokonce přímo synchronizovány s hudbou!

Aplikace MusicMatch vám poslouží také jako přehrávač písniček, které máte uložené v mobilu – skladby jsou seřazené podle alb, žánrů, interpretů, složek a stop. Opět je zde k dispozici funkce identifikace textů a u známějších písniček synchronizace textů s hudbou.


Sledujeme zpravodajské televize


Dobrým způsobem, jak přijít do kontaktu s mluvenou angličtinou, může být také sledování zpravodajských televizí. Je to podstatně jednodušší než sledovat filmy – mluvčí si zde dávají na své výslovnosti více záležet a nepoužívají tolik hovorovou, nebo dokonce slangovou angličtinu.

Mobilní aplikace World News Live24 vám nabídne možnost sledování hned několika zpravodajských televizí v anglickém jazyce: mimo jiné americké CNN, evropské Euronews, francouzské France24, ruské RT nebo arabské Al Jazeera.

Pokud vám – podobně jako autorovi tohoto článku – připadne, že jste informacemi přehlcení, tak si můžete stáhnout třeba jenom samostatnou aplikaci nejrozšířenější evropské zpravodajské televize Euronews. Zprávy se zde vysílají každou půlhodinu, podobně jako na české ČT24. Výhodou této aplikace je také to, že je stabilní a že by vám tedy měla fungovat vždy.



Rozhlasové zpravodajství BBC News


Mobilní aplikace britské veřejnoprávní televize BBC World News bohužel není k dispozici. Můžete si však stáhnout alespoň aplikaci rozhlasového vysílání BBC Word Service. Je to skvělý způsob, jak přijít do kontaktu se standardní britskou angličtinou. Ne nadarmo se standardní britské výslovnost často označuje jako „BBC English“…

 


Jazykové kurzy BBC Learning English


Také další pomůcka pro výuku angličtiny pochází z dílny britské televizní a rozhlasové společnosti BBC. Kurzy BBC Learning English naleznete na webových stránkách http://www.bbc.co.uk/learningenglish. Můžete se k nim však pohodlně dostat také prostřednictvím některé z mobilních aplikací.

Osobně mám velmi dobré zkušenosti s aplikací English Listening. Kurzy jsou zde přehledně roztříděné do kategorií Beginner, Intermediate a Advanced. Všechny lekce jsou k dispozici se svými textovými přepisy. U některých kurzů (jako je např. 6 minute English) jsou texty dokonce synchronizovány s audio nahrávkami.


Sledujeme filmy s titulky


Pokročilejším studentům angličtiny je možné vřele doporučit sledování filmů s titulky. Jak jsem napsal ve starším článku na tomto webu, k filmu si je vhodné obstarat jak české, tak i anglické titulky. Mezi těmito dvěma stopami potom můžete během sledování filmu přepínat. 

Sledování filmů je obecně o trochu jednodušší na počítači – film se zde snáze posouvá o několik sekund vpřed nebo vzad a mezi oběma verzemi titulků můžete pohodlně přepínat pomocí klávesových zkratek. 

Pokud však máte na mobilu dostatečně velký displej, tak rozhodně není důvod, proč byste si nemohli film pustit také na něm. Osobně se mi nejlépe osvědčil přehrávač VLC player.

Nezapomeňte dát titulkům stejný název, jako má film. Pokud se například film jmenuje Titanic, tak pojmenujte české titulky Titanic.cs a anglické titulky Titanic.en.




Stanovujte si realistické cíle


Teď už si zbývá jenom vybrat vhodnou mobilní aplikaci a začít se učit... Nezapomínejte ale na to, že je důležité, aby vás to bavilo! Raději se nepouštějte do učení tehdy, když jste unavení, nervózní nebo rozmrzelí – pak si totiž budete s angličtinou spojovat negativní emoce.

Klíčem k úspěchu bývá často tzv. „tolerance to ambiguity“ – takové naladění vašeho organismu, při kterém vám nevadí, že nerozumíte úplně všemu, co slyšíte. Je třeba pracovat na tom, abyste se cítili příjemně a pohodlně v jazykovém prostředí, které je pro vás trochu neznámé.



Žádné komentáře:

Okomentovat